Kesan Penggunaan Madu Asli Kepada Pesakit Diabetes : Klinikal Trial Secara Rawak Selama 8 Minggu

Terjemahan Langsung dari Journal NCBI

Author information

Abstrak
Objektif :
 Kami menyiasat kesan madu asli kepada berat badan dan beberapa index biokimia di dalam darah pesakit diabetes.
Method / Cara-Cara
Empat puluh lapan orang pesakit diabetes type 2 dipilih secara rawak dan dibahagikan kepada dua kumpulan : satu kumpulan madu mengambil madu asli selama 8 minggu dan kumpulan kawalan tidak mengambil madu.
Sebelum kajian dibuat dan selepas 8 minggu , berat badan diambil dan darah diambil ketika puasa.
Keputusan :
Selepas penyesuaian kepada nilai asas , tiada perbezaan ketara dalam gula waktu puasa di antara kedua-dua kumpulan.
Berat badan , Total kolesterol  , lipoprotein ketumpatan rendah (Kolesterol LDL) dan Triglyceride menurun (P = 0.000)
Manakala lipoprotein ketumpatan tinggi (koleterol HDL) meningkat mendadak dalam kumpulan madu (P<0.01)
Level Hemoglobin A(1C) meningkat mendadak dalam kumpulan ini. (P<0.01)
Kesimpulan
Keputusan dari kajian ini menunjukkan penggunaan madu selama 8 minggu akan memberikan kebaikan dalam menurunkan berat badan dan lemak dalam darah bagi pesakit diabetes.
Bagaimanapun , peningkatan hemoglobin A(1C) yang dilihat membuatkan pengambilan madu bagi golongan penghidap diabetes ini perlu diambil secara berjaga-jaga.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: