Perbandingan Madu dan Gula Proses

 

Madu dan Gula. Apakah perbezaan mereka?

 

Keduanya-duanya adalah manisan. Dalam proses pembuatan gula, asid organik, protein , elemen nitrogen , enzim dan vitamin di dalam gula tebu musnah sama sekali , manakal , madu , yang merupakan manisan semula jadi , kandungan di dalamnya termusnah apabila terdedah pada kepanasan melampau @ dipanaskan.  Bagi madu , di dalamnya terdapat kelebihan dari sudut sebagai antioksida dan ciri-ciri antimicrob yang mana kedua-duanya tiada di dalam gula proses.

 

Di sini ada beberapa perkara atau fakta yang boleh dikongsi bersama berkaitan kelebihan mengambil madu berbanding gula :

Pertama : 

Gula proses merupakan sukrosa , yang mana , ianya dari dua molekul yang bercantum. Apabila kita memakan gula/ menggunakan gula , perut kita perlu menggunakan enzimnya sendiri untuk memisahkan dua molekul ini sebelum ianya tersedia untuk digunakan tenaga yang terhasil darinya.

Bagi madu, ianya berbeza. Lebah pada awal lagi telah menambah enzim yang istimewa pada nektar yang disedutnya yang memisahkan sukrosa kepada molekul asasnya, glukosa dan fruktosa – dua mokelul gula ringkas untuk badan kita serap secara terus.

 

Kerana itu, apabila membuat perbandingan antara madu dan gula , madu merupakah Glycemic Index (GI) yang lebih sihat , yang menyukat kesan negatif satu-satu makanan terhadap tahap darah-glukosa. Semakin rendah nilai GI, semakin perlahan penyerapan dan penembusan gula ke dalam darah dan ianya semakin perlahan-lahan dan sihat proses penghadaman.

 

 

Kedua :

 

Kandungan gula yang kosong dari mineral dan vitamin ( ianya selalu disebut kalori kosong /empty calories) , menyebabkan ianya (gula) menarik nutrien dari badan untuk dimetabolismakan (digunakan/dihancurkan) ke dalam sistem (sistem penghadaman).

Apabila semua nutrien ini digunakan , proses metabolisme terhadap kolesterol dan asid lemak terhalang , menyumbang kepada kolesterol yang lebih tinggi dan menggalakkan obesity (lebihan berat badan) disebabkan oleh asid lemak yang lebih tinggi dalam organ-organ dan tisu-tisu. Kerana itulah ,  bukan sesuatu yang luar biasa apabila orang yang gemuk (berisi/lebih berat badan) untuk mengalami malnutrisi (nutrisi tidak seimbang) dan banyak lagi masalah kesihatan.

Mesejnya di sini adalah, apabila berlaku pertembungan antara madu dan gula , jika kalian melihat pada masalah berat badan , madu merupakan pemilihan yang lebih bagus berbanding gula kasar/gula proses.

 

Selain perbezaan di dalam nutrisi, pandangan saya sendiri , gula tidak boleh berlawan dalam bahagian rasa berbanding madu.  Walaupun keduanya merupakah manisan , madu mempunyai rasa yang unik dan asli yang mempunya banyak kelebihan dan lebih bagus berbanding pelbagai jenis makanan lain dan manisan lain.

 

Jika melihat pada kepelbagaian jenis pohon bunga di atas muka bumi ini, kalian boleh merasakan pengalaman yang sangat luas dan unik bagi setiap perbezaan madu. Perbezaan ini membolehkan kalian lebih ingin untuk mempelbagaikan atau membuat satu keunikan dalam bidang masakan dengan penambahan madu sebagai meningkatkan kualiti rasa pada satu-satu makanan ,dan ini membuahkan suatu seni dalam bidang masakan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: