Madu Sebagai Pemanis Yang Bertindak Menentang Bakteria

diterjemah dari sebuah artikel bebas.

 

Kalian berjumpa doktor kerana ada jangkitan , mereka menulis preskripsi agar kalian menggunakan madu , berbanding kebiasaan mereka mencadangkan penicillin atau erythromycin (jenis antibiotik).

Apakah kalian akan menerima nasihat ini? Memakan madu? Membiarkan doktor menyapu madu pada tempat atau kulit yang dikatakan mempunyai jangkitan tersebut?

Ramai orang menggunakan dan telah menggunakan madu sebagai alat rawatan sejak dahulu lagi, tapi sehingga hari ini, kita tidak pernah faham sepenuhnya bagaimana ianya merawat. Kajian yang diketuai oleh Dr. Paulus Kwakman dari University Amsterdam dan pasukannya telah mengenal pasti kunci elemen yang menjadikan madu mempunyai aktiviti antibakteria.

Bakteria menjadi semakin cepat menentang pada dadah berbanding waktu kita mengembangkannya. Madu membantu kerana ianya menjadi bilamana semua jenis dadah (ubat kimia) tidak menunjukkan kesan.

Kajian dibuat menunjukkan madu mempunyai aktiviti yang baik in vitro terhadap bakteria-menentang antibiotik.
kajian yang lama pula melaporkan – rawatan yang berjaya pada jangkitan kronik pada luka yang tidak menunjukkan apa-apa kesan dari ubatan biasa (ubatan hospital)

Jadi, bagaimana ianya berhasil? Ianya dikatakan hasil dari LIMA faktor utama.

1 – Hydrogen peroxide , sejenis bahan peluntur. Enzim madu yang dinamakan glucose oxidase  menjadi hydrogren peroxide bila madu dilarutkan di dalam air. Kita mencuci tandas dengan bleach (peluntur) dan ianya sangat bagus dalam membunuh bakteria.

2 – Gula. Madu mempunya sangat tinggi gula sehinggakan sangat sukar untuk bakteria hidup (air akan mengalir keluar dari sel bakteria disebabkan kandungan air yang sedikit di dalam madu)

3 – Methyglyoxal (MGO) , sejenis antibakteria yang dijumpai di dalam Madu manuka dari New Zealand beberapa tahun yang lepas. Ianya dijumpai di dalam madu biasa yang diternak di dalam rumah hijau , walaupun hanya dalam jumlah yang sedikit.

4 – Bee defensin 1 , sejenis protein yang dijumpai di dalam royal jelly (madu yang khas untuk ratu lebah). Ini laporan pertama yang mengenal pasti bee defensin 1 di dalam madu, yang bertindak sebagai antibiotik.

5 – Asid. Madu mempunya pH sekitar 3.5 , suasana yang berasid menurunkan atau melambatkan perkembangan bakteria.

Lima faktor ini bekerja sekali dalam menyediakan aktiviti spektrum yang luas (broad spectrum avtivity)  terhadap bacteria. Sebagai contoh , S.aureus adalah vulnerable hydrogen peroxide ,  manakala  B.subtillis  hanya dicabar /tercabar apabilaMGO dan bee defensin bekerja sekali. Madu mempunyai campuran yang tepat dalam tindakan pemusnahan yang maksimum.

Jadi, begitulah lebah membuatkan madu mereka sentiasa segar dan tanpa gangguan dari perkembangan bakteria. Mudah-mudahan sedikit perkongsian ini membantu kita berusaha kembali kepada ubatan tradisional atau semula jadi dalam menentang sebarang jangkitan, mengembangkan dan memperbaiki sistem semula jadi dalam membantu tubuh menentang sebarang jangkitan.

Allah pemberi penyakit dan Menyembuhkan segala penyakit.
Dari Dia datang sesuatu , kepada Dia kembali segalanya.

 

Rujukan :

1 -http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12392533

2 – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3416123

3 – http://www.aschoonerofscience.com/recent-research/worlds-sweetest-antibiotic-the-five-ways-honey-kills-bacteria/

Advertisements

One response to this post.

  1. I’m pretty impressed with the Misto Olive Oil Mister I invested in last yr. It uses less oil which has to be far healthier and it will save dollars too.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: