Madu Boleh Membantu Mengurangkan Batuk Malam Pada Kanak-Kanak

Artikel ini diterjemah dari berita reuters.

 

(Reuters Health) – Satu sudu penuh madu sebelum tidur boleh membantu anak kecil yang batuk dan ibu bapa mereka untuk tidur sepanjang malam , satu kajian memberikan pendapat.

Ibubapa juga melaporkan bahawa selepas memberikan madu pada anak mereka, batuk mereka menjadi berkurangan dan semakin kurang teruknya.

Batuk merupakan salah satu sebab anak-anak dibawa berumpa doktor, kata Dr. Ian Paul , pakar kanak-kanak dari University Negeri Pennsylvania di Hershey.

Tetapi , dia berkata , ” terapi sedia ada untuk simptom batuk dan selesema…mempunyai masalah yang mana ianya tidak begitu berkesan atau tidak berkesan langsung , dan ianya mempunyai potensi kepada kesan sampingan.”

 

Banyak produk ubat yang dikatakan melawan batuk dan selesema mempunyai tanda amaran ”tidak boleh digunakan” untuk kanak-kanak bawah empat tahun. Satu dari sebab pada pengubatan ini ialah ibubapa secara tidak sengaja memberi anak-anak terlalu banyak , atau anak-anak sendiri yang mengambil sendiri dadah tersebut.

” Bertentangan dengan pelbagai benda yang kita berikan – ubat dan pengubatan mempunyai kesan sampingan – tapi madu , sepanjang zaman ianya hampir sepenuhnya selamat,” Paul ,orang yang tidak terlibat dalam kajian terbaru , memberitahu Reuters Health.

 

Pengkaji-pengkaji dari Israel (yang sebenarnya tanah Palestin yang dirampas secara zalim) secara kasar telah memilih 300 kanak-kanak, umur dari satu sehingga lima, untuk diberikan satu dari empat rawatan batuk malam. Setengah jam sebelum waktu tidur, ibubapa memberikan anak mereka satu jenis madu dari tiga jenis madu sebanyak 10 gram – termasuklah madu eucalyptus dan madu pohonan citrus – atau sirap yang diperbuat dari kurma yang juga manisan tapi bukan madu.

 

Dari kaji selidik bertulis dan melalui telefon , ibubapa melaporkan yang simptom batuk anak-anak dan bagaimana mereka dan anak-anak mereka tidur pada waktu malam apabila mengambil madu atau ekstrak kurma , juga bagaimana mereka tidur sehari sebelumnya.
Ibubapa meletakkan setiap  simpom itu pada 7 titik skala.

Secara purata , ibubapa mulanya memberitahu tentang kekerapan dan keterukan dan masalah tidur , diletakkan pada skala 3 dan 4. Semuanya itu menjadi lebih baik pada semua kumpulan pada malam selepas mereka diberikan ubatan manisan – tapi lebih besar (lebih elok) pada kanak-kanak yang mengambil madu.

 

Markah simptom batuk dan tidur turun 2 mata, secara  purata , pada anak-anak yang memakan madu , berbanding hanya 1 mata selepas satu sudu ekstrak madu.

 

Ibubapa juga tidur lebih baik pada malam selepas anak mereka diberi rawatan madu , lapor Dr. Herman Avner Cohen dari University Tel Aviv dan pelajarnya , dilaporkan pada hari isnin di dalam Pediatrics.

Kajian mereka ditaja oleh Komiti Madu Israel. (Honey Board Israel)

Bagi Paul , disana ada beberapa penjelasan berbeza mengapa madu membantu batuk anak-anak.

”Madu sangat kaya dengan antioksida, maka itu boleh jadi sebahagian dari peranan dalam melawan apa sahaja jangkitan yang menyebabkan simptom selesema.” duga beliau .

Cohen dan pelajarnya mendapati bahawa jenis madu berbeza boleh jadi mempunyai antioksida yang berbeza – termasuklah vitamin C dan Flavonoids – dan madu yang gelap  cenderung untuk mempunyai lebih.

 

Sebagai tambahan ” di sana ada sesuatu apabila mengambil cecair yang pekat, likat dan manis yang membekalkan sedikit rasa kelegaan,” kata Paul.
Cecair yang manis menyebabkan rembesan air liur , beliau menjelaskan , yang ianya boleh menipiskan mucus dan melincirkan saluran pernafasan atas.

Paul menambah yang ibu bapa tidak patut memberikan madu pada baby , tapi ianya sesuatu yang ”berharga untuk mencuba” untuk anak-anak yang batuk.

 

SOURCE:  Pediatrics, online August 6, 2012. http://pediatrics.aappublications.org/

 

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by rizal on Januari 3, 2013 at 7:50 pm

    info yg membantu, InsyaAllah

    Balas

  2. Hi, all is going well here and ofcourse every
    one is sharing facts, that’s really good, keep up writing.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: