Madu Grechka – Grecicni Med – Гречишный мед

Madu grechka – warnanya boleh jadi pelbagai, dari kuning gelap sehingga coklat gelap , dengan sedikit tinta merah. Madu ini adalah hasil dari pengumpulan nektar oleh lebah dari satu jenis spesis pokok/tumbuhan.

Belakangan ini , madu jenis gelap semakin meningkat popularitinya , sehinggakan madu grechka ini diklassifikan sebagai sebagai kelas madu yang high- grade dengan ciri-ciri penyembuhan yang tinggi. Populariti madu jenis gelap yang meningkat ini disebabkan fakta yang menyatakan bahawa madu jenis ini mengandungi kandungan mineral yang lebih banyak berbanding madu jenis terang.

Perbandingan warna madu grechka (kanan sekali) berbanding madu lain.

Perbandingan warna madu grechka (kanan sekali) berbanding madu lain.

 Di mana ianya dihasilkan :

Kawasan utama penanaman grecixa (pohon  гречихи ) dalam negara bekas Kesatuan Soviet – hutan steppe , Ukraine, Belarus, rantau lautan hitam, Bashkortostan, Tatarstan, Ural, rantau Volga.
Rusia berada di tangga pertama dalam segi kawasan semaian (sehingga 2 juta hektar) dan hasil tanaman bijirin ini.

Dalam zon hutan steppe bahagian Eropah, Altai, di sesetengah kawasan Kazakhstan, tempat-tempat ini menyediakan lebih daripada 50% madu grechka dipasaran.

Kandungan

Ianya mengandungi 36.8% glukosa dan 40.3 levulosa (fruktosa)

Komposisi kandungan mineral di dalam madu adalah pelbagai dan ini termasuk :

– Macroelemen – (potassium, sodium, kalsium , magnesium, iron , fosforus dll)

– microelemen (aluminum, copper, manganese, zink,  dll.)

 

 

Kegunaan Dalam Perubatan

 

Sebagai tambahan dari pengetahuan kita tentang kebaikan madu , madu grechka ini mempunyai

– fungsi hematopoetic (penghasilan darah)

– meningkatkan paras hemoglobin dalam darah

–  menstabilkan tekanan darah

– elok untuk buah pinggang dan perut

 

 

Madu ini sesuai direkomen kepada mereka yang :

– ada penyakit kurang darah ~ anemia

– ibu mengandung

– pesakit gastrik kronik dan peningkatan asid dalam perut.

– mereka yang cepat lebih.


Semua ciri madu grechka ini berhubung kait dengan fakta bahawa madunya yang dikumpulkan oleh lebah-lebah dari nektar bunga buchwheat , sangat kaya dengan iron dan protein berbanding jenis madu yang lain.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri hematopoetic , madu ini juga digunakan sebagai antiseptic – (sapu) , digunakan sebagai ubat pada ulcer , kesan lecuran , luka bernanah ,melecet dan lain-lain penyakit kulit. (kebiasaan digunakan dengan menyapukan pada kulit yang terjejas).

 

Bau dan Rasa : Madu ini mempunyai bau yang tajam dan kuat , aromanya menyengat dan sekali sudah merasainya, pasti tidak akan tertukar dengan madu jenis-jenis lain.

Penghabluran : Madu grechka akan menghablur lebih cepat berbanding madu-madu jenis lain , kebiasaan hanya satu bulan.

Ketika ianya menghablur (crystillized) ianya bertukar dari bentuk seperti bubur yang halus kepada biji atau pasiran kristal yang jelas.

Cara Simpanan : Seperti jenis-jenis madu lain, madu grechka perlu disimpan di dalam bekas kedap udara , tempat yang kering dan tidak dibekukan di dalam peti sejuk. Di kawasan-kawasan lembab, madu ini boleh menyerap kelembapan dan baunya akan bertukar masam.

Antara ciri aneh madu ini, ianya menyerap bau , jadi elok ianya disimpan di kawasan yang tidak bercampur dengan benda-benda lain yang kuat baunya, terutama yang dari jenis buatan manusia (masakan ).

———————————————

Kepada Allah segala penyakit diubati.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: