Mengenali Madu

Madu lebah dan produk

Lebah muncul di planet kita sebelum manusia diciptakan. Komposisi madu mengandungi kira-kira 300 bahan-bahan yang berlainan, termasuk karbohidrat 65-80%, air 20% dan 7 15% daripada bahan-bahan lain.Komponen utama madu – glukosa (30-39%) dan fruktosa (33-43%). 

Semua ini adalah yang paling penting bagi seorang lelaki sebagai komponen makanan bertenaga dan sedikit atau tiada pra-pemprosesan dalam sistem pencernaan , yang dengannya segera diserap ke dalam darah. Seperti yang digunakan oleh kita, gula harian mesti berpecah kepada gula ringkas (glukosa dan fruktosa). Oleh itu, makan madu yang baik untuk pesakit kencing manis dan orang-orang yang lemah atau fungsi usus yang terjejas.

      Ciri-ciri perubatan madu. 

Glukosa yang terkandung dalam madu, sangat cepat dalam badan ianya menggantikan defisit (kehilangan) tenaga yang terhasil dari senaman berat. Kecepatannya dalam masa 2 minit selepas pengambilan madu sudah boleh didapati di dalam darah . Sebaliknya, fruktosa berkumpul di dalam hati sebagai glikogen, yang akan bertukar seperti yang diperlukan dalam badan kepada glukosa. Yang terkandung dalam madu adalah asetilkolina neirogormonom (acetylcholine neurohormone) mengawal selia operasi sel-sel saraf, ia bertindak pada sistem saraf autonomik dan pusat, menyebabkan ubat pelali dan mengeluarkan tekanan.

Fruktosa meningkatkan pengemaskinian glikogen di dalam hati. Walau bagaimanapun, yang terkandung dalam madu choline mencegah hati berlemak. Glukosa dan fruktosa tambahan membekalkan tenaga untuk otot jantung. Asetilkolin memudahkan kerja-kerja pengepaman jantung. Dengan peningkatkan jumlah darah yang dipam jantung, nadi menjadi kurang kerap.

 Disebabkan kandungan madu (terutamanya dalam gelap), besi, magnesium, tembaga, kobalt dan vitamin B meningkatkan pembentukan sel-sel darah merah – sel-sel darah merah. Madu adalah hidroskopis dan mempunyai tekanan osmosis yang tinggi. Oleh kerana itu, beliau membersihkan luka terbuka, membersihkan mereka, memberikan perlindungan daripada jangkitan. 


Pemakanan 200 g madu sama hingga 450 gram beluga, 240 daripada biji walnut, 450 g minyak ikan, 180 g keju atau lemak 350 g daging lembu tanah. Dalam madu lebah hampir semua bahan kimia unsur-unsur yang perlu untuk fungsi yang sepatutnya tubuh manusia, yang menyerap ia pada 100% (berbanding dengan daging dihadamkan dalam 95% -95% daripada telur, susu – 91%, roti gandum – rai 96% roti 
– 85%, kentang, 89%).

1 kg madu mengandungi 3150 kalori. Dos harian 100-150 g madu untuk orang dewasa, 30-50 g untuk kanak-kanak. Sangat besar bahagian (200 g atau lebih) yang tidak sesuai, terutamanya dengan penggunaan yang berpanjangan. 


Laporan mengenai penggunaan madu dalam formula muncul 900 tahun SM (sebelum masihi). Di China kuno percaya bahawa madu menyembuhkan semua organ-organ dalaman, meningkatkan kekuatan, membakar lemak, penggunaan jangka masa panjang ia akan menjadi keras, memberi kemudahan badan masih muda, memanjangkan hayat. 

Di Mesir kuno yang telah diberikan di sekolah-sekolah. Murid-murid yang diberi makan madu, lebih baik kemajuannya dari segi fizikal dan mental, lebih berbakat. Orang pertama pakar kanak-kanak (pediatrik) dari Rom Soranus daripada Efesus, yang hidup pada abad ke-II, madu disyorkan untuk bayi, mempercayai bahawa ia meningkatkan selera makan dan bermanfaat untuk perut dan usus bagi. 

Di Sepanyol, madu ditambah kepada pengganti susu manusia untuk bayi dan kesihatan kelahiran pra-matang, serta mengalami anemia hypochromic dan anak-anak jaundis. Di bawah pengaruh madu , berat badan bayi dilihat semakin bertamah dan peningkatan hemoglobin dalam darah kanak-kanak, peningkatan penyerapan makanan dan kesan yang baik terhadap mikroflora usus. Di Sepanyol terdapat lebih daripada 100 makanan bayi yang dibuat dengan madu. 


Jenis-jenis madu.

Bergantung kepada madu asalnya terbahagi kepada dua jenis utama: madu dan padevy. Madu madu atau bunga adalah monoflora berasal dari nektar satu jenis tumbuhan madu, dan poliflora berasal dari nektar tanaman yang pelbagai madu. Madu Padevy diperolehi oleh pemprosesan rembesan manis aphids, listobloshek, serangga skala dan kumbang lain, yang mereka deposit pada daun dan bahagian-bahagian lain pokok, pokok renek. Satu lagi sumber padevogo madu tembikai susu – jus manis dirembeskan oleh daun pokok-pokok berdaun lebar dan konifer dan beberapa herba. Honeydew sering dirujuk tumbuhan padyu (masih mencuba mencari perkataan di dalam bahasa melayu).

Warna, rasa dan aroma ciri-ciri yang paling penting organolepsis madu.Acacia, akasia, padang rumput, dan semanggi honeys padevy pokok konifer mempunyai warna cahaya, dan pohon berangan, dan beberapa padang rumput dan pokok-pokok berdaun lebar padevogo madu, coklat gelap. Jenis-jenis madu yang lain adalah warna yang sama, yang berbeza-beza antara kedua-dua kesan.


Ciri-ciri madu.

Dalam proses penghabluran , madu menjadi lebih ringan dan lebih gelap semasa penyimpanan. Rasa madu bergantung terutamanya pada bahan-bahan aromatik yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan bunga madu, yang amat ketara dalam chestnut, kapur, tembakau dan lavender madu. Sesetengah jenis madu tidak mempunyai rasa tertentu.Pada penyimpanan berpanjangan atau pemanasan madu , ianya menjadi lemah atau hilang.

    Rasa semua jenis madu – tembakau manis dan pohon berangan, dan beberapa jenis madu padevogo – pahit. Selepas penapaian, madu menjadi keasidan . Lebah madu adalah penyelesaian supertepu glukosa dan secara spontan ke dalam keadaan keseimbangan melalui penghabluran glukosa berlebihan. Jenis madu nextar tidak menghablur (akasia, chestnut), atau menghablur perlahan-lahan, manakala spesies lain (rogol, padevy) menghablur dalam beberapa hari pertama selepas pengumpulan, atau bahkan sel sikat lilin.


Pada konsistensi, madu mempengaruhi komposisi kimianya, yang boleh turun naik dengan ketara: banyak bergantung kepada keadaan geografi dan iklim, dari spesis tumbuhan yang nektar yang dikumpul, masa tahun, serta suhu dan penyimpanan syarat. Konsisten madu boleh pepejal atau cecair.Madu Svezheotkachanny crystallizes semasa penyimpanan (duduk). Madu, yang dipindahkan dari sarang lama (honeycomb), warna lebih gelap dan crystallizes lebih cepat daripada kedai madu daripada keluarga yang sama.


Penghabluran madu.


Madu diekstrak dari sel-sel sikat (sarang lebah) yang baru dibina, tidak akan menghablur dalam masa dua bulan, iaitu 5 kali lebih perlahan daripada kadar penghabluran madu, diekstrak daripada perang, dan 3 kali – daripada coklat muda sarang lebah. Madu dari sikat di mana lebah induk diternak mula menghablur  2-3 kali lebih cepat daripada madu yang diambil dari sikat di mana lebah tidak membesar di dalamnya.Proses pengkristalan sentiasa bermula pada dinding sel,  di ditengah-tengah madu masih cair.

Dalam usaha untuk membuat madu terhablur menjadi cecair, untuk memusnahkan yis osmofil yang menyebabkan penapaian, untuk mencairkan kristal embrio bagi membiarkan madu dalam keadaan cecair, ianya memerlukan haba.

Ia hendaklah:

– Elakkan madu pemanasan melebihi 60 ° C;
– Jika keadaan memaksa penggunaan suhu yang tinggi (contohnya, TCP), tempoh pemanasan perlulah pendek.

Sifat Madu dari Pemakanan dan ubat-ubatan yang menghablur tidak berubah. Untuk penyimpanan berpanjangan , terbentuk lapisan-crap di lapisan atas. Ianya wujud apabila rangka kerja mengepam keluar adalah terlalu awal daripada yang tidak matang (dengan kandungan yang tinggi air) dengan madu. Perkara yang sama juga boleh berlaku dengan penyimpanan berpanjangan madu matang pada 25-28 ° C. Walau bagaimanapun, kemunculan enapcemar tidak mengubah sifat-sifat penyembuhan produk. Untuk madu bunga terhablur  panaskan dalam air mandi dan pastikan bahawa suhu air tidak melebihi 50 ° C.

Segala pujian bagi Allah yang menjadikan madu kepada kita.

Kepada Allah diserahkan segala sesuatu. 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: